Met een rituele inwijding welkom geheten worden in een groep: een ontgroening verbroedert, zo is het idee. Als je het eindfeest meemaakt, ‘kijk je er met plezier op terug’. Dat laatste zei de voormalig voorzitter van de Commissie Overdracht Corpskennis van studentenvereniging Vindicat in Groningen. Binnen de wereld van studentenverenigingen zijn ontgroeningen meer regel dan uitzondering. Ook binnen onze krijgsmacht komen ze voor. Deze rituelen onttrekken zich veelal aan het zicht van de maatschappij. Pas als de strafrechter zich er over buigt, blijkt dat niet iedereen er met plezier op terugkijkt.
In augustus zat ik voor onder meer dagblad de Stentor in de militaire kamer in Arnhem bij de zaak rond een uit de hand gelopen ontgroening in de kazerne van Havelte. Het is gewoon om ‘kuikens’ op het exercitieplein te verrassen met emmers vol koud water. In wintertijd levert dat een ontbering op, maar op een zomerse dag is het eerder heerlijk verfrissend te noemen. Omdat het juist niet plezierig hoort te zijn, dachten enkele militairen dat het een goed idee was aan enkele emmers water chloor toe te voegen. Het leidde tot verbrandingen op het lichaam en ademhalingsproblemen bij enkele van deze ‘groentjes’. Wie die chloor toevoegde, werd in Arnhem niet duidelijk. Wel dat het drietal dat terecht stond, daar niet voor verantwoordelijk gehouden kon worden.
In Groningen liep het nog meer uit de hand. In een donkere slechts met enkele kaarsen verlichte kelder onder het sociëteitsgebouw aan de Grote Markt stonden daar de feuten tegen een muur toen het de beurt was voor het slachtoffer om verhoord te worden. De leden moesten vragen over het corps beantwoorden. Bij een fout antwoord werd hun benen onder hun lichaam getrapt. Bij feut Rogier ging de verdachte verder. Die moest op de betonnen vloer liggen waarna de verdachte zijn voet op diens hoofd zette. Naar eigen zeggen drukte hij niet door, het slachtoffer is een andere mening toegedaan. De rechtbank kwam tot de conclusie dat Rogier een breuk in zijn schedel opliep. De verdachte kreeg een werkstraf opgelegd. Ik sprak advocaat Tjalling van der Goot voor het ANP na het vonnis en hij meent dat de rechtbank in haar vonnis te ver gaat. ‘Het op iemands hoofd staan is uiteraard verkeerd, maar een vorm van geweld is ook water over iemand heen gooien. Als je voor een ontgroening gaat, dan kies je voor dat soort rituelen.’ Voor zover ik weet had men binnen de krijgsmacht nooit moeite met het ontgroenen met emmers water. Wordt vervolgd dus.